keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Tietopaketti Novitan langoista


Lähetin Novitalle sähköpostia muutama päivä sitten, ja tiedustelin Novita-lankojen alkuperästä ja eettisyydestä. Sain vastauksen, ja kysyin luvan julkaista tekstin blogissani. Sain luvan, ja haluankin nyt jakaa muidenkin kanssa kyseisen tiedon. Olkaapa hyvät, tässä saamani sähköposti;

"Kiitos viestistäsi.
Novitalle langoissa käytettävien materiaalien ja raaka-aineiden alkuperä on tärkeää ja tuotteissamme emmekä esim. käytä angoravillaa, josta on ollut julkisuudessa viime aikoina paljon puhetta. Emmekä käytä langoissamme myöskään merinovillaa. Merinolampaiden kohtelu saattaa olla huonoa Australiassa.   
Novitan villat tulevat tällä hetkellä Etelä-Amerikasta ja Englannista. Norjasta ja Falklandinsaarista ostamme jonkin verran villoja myös. Käytämme hyvää, pitkäkuituista ja sopivan kiharaa villaa, jotta villan ominaisuudet pääsevät esille parhaalla mahdollisella tavalla käsityölangoissa ja sitä kautta neuletöissä.
Meiltä kysytään usein, käytämmekö suomalaisen lampaan villaa langoissamme. Tällä hetkellä emme käytä, koska villa on liian lyhyttä koneillemme, mutta testaamme tälläkin hetkellä mahdollisuuksia suomalaisen villan hyödyntämiseen tuotteissamme. Oman haasteen tuo se, että tarvitsemme vuoden aikana kehruuta varten noin 500 000 kiloa villaa, jotta saamme kauppoihin tarvittavan määrän lankaa suomalaisille käsityönharrastajille.
Suurimman osan Novita-langoista tuotamme itse. 7 Veljestä ja Nalle ovat tuotantomme suurimmat työllistäjät.
Oman tuotantomme lisäksi Novitalla on arvostettuja yhteistyökumppaneita esim. Englannissa.Nämä ovat yrityksellemme tuttuja perheyrityksiä. Langat, pääosin erilaiset kampanjalangat,
joita emme kehrää, ostamme joko valmiina tai puolivalmisteina ja viimeistelemme itse. Tämä mahdollistaa sen, että pystymme valvomaan Novita-tuotteiden laadun ja eettisyyden.
Näin toimimalla, palvelemme parhaiten suomalaista kuluttajaa ja takaamme Novita-tuotteiden laadun. Tuotepäätöksissämme haluamme varmistaa nykyisen hyvän työllisyyden tuotannossamme Korialla.

Novita-lankoja ei valmisteta Virossa. Tämä väärinkäsitys on ilmeisesti lähtöisin siitä, että vyötteessä ilmoitetaan tieto Novitan myyntikonttoreista, jotka sijaitsevat sekä Tallinnassa että Pietarissa.

Valmistamiemme lankojen alkuperän pitäisi selvitä myös siitä, että langoissamme käytämme pääsääntöisesti Avainlippu-tunnusta, joka takaa suomalaisuuden. Olemme keväällä tarkentaneet Avainlippu-tunnuksen käyttöä, eli hakeneet Suomalaisen Työn Liitolta lupaa käyttää Avainlippua kaikissa Nalle-versioissa, 7 Veljestä –versioissa ja monissa muissa langoissa.
Uusien vyötepainosten myötä Avainlippu ilmestyy kaikkiin Korialla valmistettuihin lankoihin tämän talven aikana."

Tämä kyseinen vastaus oli ainakin minun mielestäni oikein mukava, ja voin jatkossakin neuloa Novitan langoilla hyvillä mielin. Näin tärkeästä asiasta kuulisin mielelläni myös sinun mielipiteesi!

11 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Nyt tekee mieli käyttää Novitan lankoja entistäkin suuremmalla syyllä :)

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä edellisen kanssa. Ja Novitan lankaa puikoille vaan, nytkin 550g:n työ meneillään. :)

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä teidän kanssanne! :) Sähköpostin lopussa luvattiin vielä paneutua aiheeseen lehdessäkin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tämäpä oli erittäin valaiseva ja hyvä tietoisku. Monesti näitä asioita itsekin miettii, mutta ei vain saa aikaiseksi ottaa asioista selvää... vaikka toisinaan kyllä olisi jo syytä! :)

  VastaaPoista
 5. Hei, saanko linkata tämän sivun fb;n voihan villasukka-ryhmään....huoh..., siellä käydään vääntöä aiheesta ja lähetin itsekin jo postia kysyäkseni asiaa ylemmältä taholta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tottakai tätä saa, ja pitääkin jakaa eteenpäin! :)

   Poista
 6. Kiitos tästä. Olen käyttänyt neuleissani pääasiassa 7-veljestä ja Nalle lankoja, minusta niissä on hyvä hinta/laatusuhde. Kun teen paljon, myös myyntiin, hintaa ei tarvitse hilata kovin korkeale.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, olen aina pitänyt Novitan langoista ja nyt pidän vielä enemmän. Kotimaista pitää kannattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko jakaa tämän sivuillani Facebookissa?

   Poista
  2. Hei! Anteeksi, kun vastaaminen kesti. Jostain syystä kuvittelin jo vastanneeni tähän. :) Mutta asiaan, tottakai tämän saa jakaa eteenpäin, se on erittäin suotavaa! :)

   Poista
 8. Oli tuossa mukana aikamoinen määrä paskanjauhantakliseitä joista huomaa tarkkasilmäisempi miksi avainlippua ei saa joka lankaan. "Ostamme X-määrän lankaa tutuilta perheyrityksiltä esim Englannista ja jostain muualta ja tämä takaa laadun ja eettisyyden ja laadun suomalaiselle kuluttajalle". Laatu ja eettisyys säilyy vaikka ei osteta ulkomailta ja tutut perheyritykset esim Englannista tarkoittaa todennäköisesti suurimmilta osin ihan jotain muuta kuin kaiman siskon langon kehräämöä britannian kummuilla. Ei mitään Novitaa vastaan enkä väitä että toiminta olisi epäeettistä mutta hyvin tuttua tyyliä edusti vastaus.

  VastaaPoista

Subscribe to RSS Feed