perjantai 7. marraskuuta 2014

Kamera-asiaa

Olen harkinnut kameran ostamista. Olen kuvannut blogikuvat jo pitkään kännykällä, ja pääasiassa olen ollut tyytyväinen siihenkin. Kännyköissä on nykyään kohtuullisen hyvät kamerat, jotka oman kokemukseni mukaan vetävät vertoja jopa pokkarille. Ainakin minun vanhahkolle pokkarilleni. Haluan myös kuvata paljon muuta, ja joskus kuvasinkin paljon. Kännykkäkameralla kuvatessa kuvausolosuhteet vaikuttavat kuitenkin kuvaustulokseen liikaakin, eikä esimerkiksi blogissani juurikaan nähdä sisällä otettuja kuvia, sillä kamera ei yksinkertaisesti ota hyviä kuvia sisällä. 

Haluan kameran olevan pieni, mutta kuvanlaatu ei saa kärsiä siitä. Eilisen illan Googlasin paljon, ja lopulta päädyin bloggaajienkin suosiossa olevaan Olympus PEN-sarjaan. Koska tulee olemaan mukana myös koirien kanssa rymytessä, se ei saa olla kovin kallis, jotta mahdollinen rikkoutuminen ei ole maailmanlopun asia. PEN-sarjan halvin kamera, Olympus PEN Mini E-PM2 on melko tarpeitani vastaava. Olen kuvannut järjestelmäkameralla, mutta objektiiveista tai asetuksista en tiedä mitään, käytän mielelläni automaattiasetuksia. Tässä siis turvaudunkin lukijoihini, sekä muihin käsityöbloggaajiin. Millä kameralla kuvaat? Mahtaakohan valitsemani kameran perusobjektiivi olla riittävä blogikuviin, sekä muuhun yleiseen kuvaamiseen? Olen erittäin kiitollinen vastauksista, ja toki yleisen mielipiteen valitsemastani kamerasta saa myös esittää.

Kamerapohdinnan lisäksi olen neulonut, sekä hieman askarellut. Kesällä koiria lenkittäessäni päähäni pälkähti idea. Asuntomme edustalle on tehty kivetys, ja halusin yhden kiven tilalle leppäkertun. En saanut aikaiseksi toteuttaa sitä, mutta loppukesällä minulla tuli töissä tilaisuus maalata leppäkerttu, kun lapsetkin maalasivat omat eläinkivensä. Sen jälkeen kerttuparka matkusti autossani pienen ikuisuuden, ja alkuviikolla vihdoin se sai ylleen lakkakerroksen. Ajatuksesta lopputulokseen olisi saanut kulumaan aikaa ehkä tunnin, mutta saamattomuuteni vuoksi aikaa meni useita kuukausia, mikä on melko koomista, kun miettii kuinka pienestä asiasta on kyse. Nyt leppäkerttu kuitenkin piristää päivääni kivetyksellä. :)


7 kommenttia:

  1. Minä kuvaan pokkarikokoisella Canon Power Shot S110. Kuvat laadukkaampia kuin peruspokkarissa. Helppo käyttää ja kulkee hyvin mukana. Harkitsin järkkärin ostoa, mutta päädyimme myyjän kanssa tähän. Järkkärin aika on joskus vähän myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Mulla on sonyn järkkäri ja oon tykänny kovasti. Poden kyllä huonoa omaatuntoa siitä, että olen laiska opettelemaan kaikkia kameran mahdollisuuksia ja kuvaan aina samaan tyyliin... :)

    VastaaPoista
  3. Miulla on canon eos 500D, oon tykännyt. Mut luovu niistä automaattiasetuksista heti! :D Järjestelmäkamera ei itsekseen saa aikaseksi niitä hyviä kuvia, ihan tavan pokkarikamerankin kuvat muuttuu huikeasti, kun viitsii vähän opiskella aukon, ISOn ja suljinajan kanssa :) tässä on superhyvä linkki ihan perusjuttuihin http://www.mikkosaari.fi/aiheet/valokuvaus/ :)

    VastaaPoista
  4. Olen paraikaa valokuvauskurssilla, aikomukseni on jakaa blogissani muille käsityöbloggaajille oppimani tieto mahdollisimman ymmärrettävästi. Itselläni on juuri Olympus E-M5 digijärkkäri, pienikokoinen ja äärettömän näppärä. Automaattiasetuksista ole jo luopunut, toki ihan mukiinmeneviä kuvat olivat niilläkin. Linkkaan postaukset sitten käsityöblogit-yhteisölle.

    VastaaPoista
  5. Suurkiitos kaikille kommenteista. :) Kyseinen kamera lähti tilaukseen. ja nyt alan tutustumaan valokuvaamiseen enemmän. :)

    VastaaPoista
  6. Hienoa, että olet jo löytänyt mieleisen kameran ja saanut sen tilattua! Harva järjestelmäkamera on oikeasti huono, joten valinta eri kameroiden välillä on yleensä vaikeaa. Kuvaamista pääsee kuitenkin kunnolla vasta opettelemaan sitten kun on hyvä kamera käsissä. :)

    Itse hankin kesällä Nikon D3200 -järkkärin, joka palvelee tarpeitani todella hyvin. Blogatessa ei kuitenkaan tarvitse mitään ammattilaiskameraa, eikä mielestäni kovinkaan ihmeellisiä objektiiveja, joten rahallinen panostus kannattaa suhteuttaa käytön määrään. Sama koskee mielestäni lisäobjektiiveja - perusobjektiivilla pärjää todella pitkälle, ja erikoisempia objektiiveja kannattaa ehkä harkita vasta sitten, kun hallitsee järjestelmäkameransa kunnolla ja tietää, mitä objektiivilta oikeasti haluaa.

    Komppaan jokseenkin aiempia kommentteja siitä, että kannattaa opetella käyttämään kameran manuaalisäätöjä - silloin kamerastaan voi saada paljon enemmän irti. Automaattiasetukset ovat toisinaan kuitenkin näppäriä, jos ei ole vaikkapa aikaa rassata asetuksia kohdilleen tai jos haluaa vain räpsiä reissukuvia tms.

    Onnea uuden kameran opetteluun! Toivottavasti blogissasi on myöhemmin juttua kamerasta ja kuvauskokemuksista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kameran käyttöä olen tosiaan opiskellut, ja kommenteista otin onkeeni sen verran, että alusta asti olen kuvannut mahdollisimman paljon manuaalisäädöillä. Tai en nyt ihan täysmanuaalilla, olisiko asetuksena aukon esivalinta.. Kamerasta voisin vielä myöhemmin kirjoitellakin jotain, nyt en vaan ole kovin paljoa kuvannut, niin edelleen vähän hakusessa tuo. :)

      Poista

Subscribe to RSS Feed