tiistai 1. heinäkuuta 2014

Knitter's Symbol Fonts

Näyttääkö tutulta?


Minusta ainakin. Ei ole yksi, eikä kaksikaan kertaa, kun olen löytänyt netistä ihanan neuleohjeen tai -kaavion, ja piirtänyt sen käsin ruutupaperille. Pienet kuviot menevät vielä tälläkin tavalla, mutta entäs sitten, kun kuvio on A4-paperin kokoinen, tai hyvällä tuurilla enemmänkin? Sitten olet vain napannut ensimmäisen käteen sattuvan kynän, piirtänyt kiireessä, ja huomaat, että kuulakärkikynällä piirtämässäsi kuviossa on virhe. Minulle on käynyt näin lukemattomia kertoja. Entäs, jos olet tehnyt kauniin neuleen, ja haluat jakaa sen ohjeen muillekkin? 

Näiden asioiden kanssa olen paininut viime päivät. Facebookin Käsityöblogit-ryhmästä kyselin vinkkejä, mutta ilmeisesti riittävän moni ei nähnyt kysymystäni, tai sitten tämä on suuri ammattisalaisuus, jota ei julkisesti kerrota.

Nyt näyttää paremmalta!
Tutustuin muutamiin ohjelmistoihin, jolla neulekaavioita voi tehdä, mutta parhaaksi totesin Knitter's Symbol Fontin. Kaavion saa tehtyä ihan tavallisella kirjoitusohjelmalla, kuten Wordilla tai ilmaisella, suomenkielisellä LibreOfficella. Kun fontin lataa, mukana tulee myös kaavio siitä, mikä näppäin vastaa mitäkin kuviota. Kaavio kädessä näpyttelin nopeasti siistin pitsineulekaavan, jonka tulostin. Erittäin helppo, mukava ja siisti tapa tehdä neulekaavio itsellesi tai muille jaettavaksi. 

Tämä tosiaan on erittäin helppo tapa, mutta mikäli halukkuutta ilmenee, voin tehdä myös tarkemman ohjeen. Ilmoitathan kommentilla jos koet tarvitsevasi ohjetta! :)

5 kommenttia:

 1. Ihan mahtava linkkivinkki! :) Itse olen pari kertaa tehnyt omia kirjoneulekaaavioita ja blogiin ne olen julkaissut ihan vain ruutupaperille piirrettynä. Tästä kyllä tosiaan on varmasti apua! :)

  Sellainen asia olisi kiva tietää, onko näille merkeille joitain yleisiä merkityksiä? Itse olen tähän mennessä tehnyt vain vähän tällaisten kaavioiden mukaan käsitöitä. Kiitos jos viitsit tällaisesta aiheesta tehdä postauksen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että oli apua! :) Merkkien selitykset löytyvät yleensä kaaviosta, mutta muutamat yleisimmät merkit selityksineen löydät täältä: http://teeitse.punomo.fi/cat/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/neulemerkit_ja_lyhenteet.html :) Toki näistä on paljon variaatioita, ja minäkin omissa kaavioissani surutta korvaan jonkin merkin toisella, jos en löydä sopivaa. Tämän vuoksi kannattaakin aina katsoa itse kaaviosta löytyvät selitykset.

   Poista
  2. Niin ja tällä http://www.chart-minder.com/ ohjelmalla on hyvä tehdä kirjoneulekaavioita! :)

   Poista
 2. Miten kokematon saa pysymään kaavion/neuleen muodossaan. Hoitaako ohjelma sen, että kun tekee yhteen neulomismerkinnän neuvooko se lisäämään jonnekin langankierron? Jos yrittää tehdä esim. kolmiohuivia..niin neuvooko se lisämään sopivassa suhteessa silmukoita että neulos etenee tasaisesti? Tämmöisiä ajatuksia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tämä ei ole siis varsinainen ohjelma, vaan pelkkä fontti. Eli esimerkiksi kirjain o vastaa langankierron kuviota. Tässä siis pitää tietää mitä tekee, neuvoja ei tipu. ;)

   Poista

Subscribe to RSS Feed